Reykjavik / Bezienswaardigheden & Activiteiten

Reykjavik bezienswaardigheden

23x Wat te doen in Reykjavik IJsland - Highlights & Activiteiten

Reykjavik bezienswaardigheden

Wat te doen in Reykjavik en IJsland? Bezienswaardigheden Reykjavik Top 10, een overzicht van toeristische attracties, highlights en activiteiten. Wat zijn de bezienswaardigheden in Reykjavík en omgeving?

Reykjavik bezienswaardigheden - 23x Wat doen in Reykjavik?

De IJslandse hoofdstad Reykjavík heeft veel karakter en staat bekend om zijn vele kleuren, musea, gebouwen, natuur en prachtige omgeving, wat er voor zorgt dat u geen enkele moeite zult hebben u meerdere dagen te vermaken in Reykjavik. Tijdens je bezoek aan de hoofdstad van IJsland is het handig onderstaande top 23 van leukste Reykjavik bezienswaardigheden, toeristische attracties, highlights en activiteiten te raadplegen, zodat je niks van deze bijzondere stad zult missen. Lees op onze reisgids alle tips voor deze bezienswaardigheden en activiteiten. Wat te doen in Reykjavik en omgeving?

1. Hallgrimskirka: hét symbool van Reykjavik

Wat te doen in Reykjavik IJslandHet standbeeld van Leif Eirikson voor de kerk van Reykjavík
Bezienswaardigheden ReykjavikDe kerk is dé must see highlight van de IJslandse hoofdstad

Bovenaan de lijst van 'wat te doen in Reykjavik' staat de Hallgrimskirkja. De kerk van Reykjavik is het hoogste kerkgebouw van IJsland en is gebouwd tussen 1945 en 1986. Deze Reykjavik highlight is 74,5 meter hoog en het is het bekendste symbool van Reykjavík door de zichtbare ligging vanuit de hele stad. De kerk is bijna iedere dag geopend. Tip: Je kan ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over Reykjavik centrum. De Lutherse kerk is vernoemd naar de geestelijke Hallgrímur Pétursson die wordt beschouwd door de hymneschrijver van het land door zijn Passíusálmar. De architect is Guðjón Samúelsson en heeft zich laten inspireren door de basaltpartijen uit het landschap die te vinden zijn in IJsland. De unieke kerk werd tijdens de bouw gezien als een mengelsmoes van stijlen en behoort zonder twijfel tot de belangrijkste Reykjavik bezienswaardigheden. Het interieur van de kerk is zeer bescheiden, maar blikvanger is het orgel met 5275 pijpen.

Voor de kerk staat een standbeeld van Leiff Eriksson, hij is de zoon van Erik de Rode en vermoedelijk de eerste Europese kolonist is geweest die ruim 500 jaar voor Columbus in Noord-Amerika is geweest. Het standbeeld werd in 1930 door de Verenigde Staten geschonken om het 1000-jarig bestaan van de Alþingi (het IJslandse parlement) te herdenken.

2. Perlan, een unieke highlight

Reykjavik bezoekenPerlan, één van de nieuwste Reykjavik bezienswaardigheden
Wat te doen in ReykjavikIn het Perlan heb je een schitterend panorama

Perlan - Wonders of Iceland - is een veelzijdig en uniek gebouw in IJsland. Wat als eerst opvalt is de glazen koepel van deze Reykjavik bezienswaardigheid. Deze koepel staat tussen zes grote tanks en in één daarvan wordt door middel van geothermie warm water bewaard voor de stad. Van de zesde tank is een museum gemaakt. In het museum wordt het ontstaan van het mooie landschap gepresenteerd. De unieke flora en fauna komt hier naar voren. Je kan ook op het platform bovenop de tanks staan en dan heb je een erg mooi uitzicht over de stad Reykjavik waar je geweldige foto’s kan maken.

In het Perlan museum is ook een replica van een 100 meter lange ijsgrot en een natuurtentoonstelling te zien met opgezette dieren en uitleg over het onstaan van het vulkanische landschap (o.a. een lavashow) en gletsjers. In de glazen koepel is er een 360 graden restaurant gecreëerd waar je gezellig wat kan eten of drinken. Dit panorama restaurant is dus al een beleving op zich. Binnen is verder een planetarium waar mooie beelden van het Noorderlicht te zien. In de zomer kun je verder met een zipline afdalen vanaf het Perlan. Je kunt deze bezienswaardigheid ook prima op een regenachtige dag bezoeken (reserveer hier alvast uw tickets).

Boek uw tickets

3. Harpa, eyecatcher van Reykjavík

Bezienswaardigheden Reykjavik IJslandHarpa, het concertgebouw is een unieke bezienswaardigheid
Reykjavik wat doenBijzondere architectuur en highlight in Reykjavik bezoeken

Op de lijst van Reykjavik bezienswaardigheden mag ook het Harpa niet ontbreken. Harpa is een heel groot concertgebouw en congrescentrum dat gevestigd is aan de haven van Reykjavík. De concertzaal telt wel 1800 zitplaatsen en het gebouw is ontworpen door Henning Larsen. Dit is een Deense architect en dit ging in samenwerking met Olafur Eliasson. In 2006 begon de bouw, maar in 2006 en 2007 was de kredietcrisis waardoor de bouw stil kwam te staan en het erop leek dat de bouwput in het centrum stil zou blijven staan. Toch werd het besluit genomen om dit te voltooien en het openingsconcert vond plaats op 4 mei 2011.

Het glazen gebouw van Harpa is een prachtig ontwerp, waarbij de uitgangspunten van het ontwerp licht, kleur en natuurverschijnselen zijn. Harpa is een oud IJslands woord en is een maand op de oude Nordic kalender. Harpa ligt in het noorden van Reykjavik vlakbij de oude haven van de stad. Binnen 10 minuten lopen ben je er vanaf het centrum en de highlight zal gelijk opvallen door de glimmende gekleurde glazen; het omliggende water geeft een nog meer sprankelend effect. Een korte blik in het gebouw is het al waard om deze bezienswaardigheid te bezoeken en een concert bijwonen is natuurlijk helemaal het hoogtepunt (officiële website).

4. Sun Voyager & Ku(n)stwandeling

Highlights ReykjavikBezienswaardigheden Reykjavik: kunstwerk 'Sun Voyager'
Reykjavík highlightsEen ontspannen wandelroute langs de kust

Ongeveer 500 meter verder van het prachtige Harpa concertgebouw ligt een opvallend kunstwerk aan de kust: de Sun Voyager. Dit lijkt op een Vikingschip en veel mensen denken dit ook vanwege de IJslandse Viking geschiedenis, maar dit moet echter een droomschip voorstellen. Het is van roestvrij staal en brengt een ode aan de zon. Het kunstwerk staat voor hoop, vrijheid en vooruitgang. De Sun Voyager ligt dichtbij het centrum aan de promenade aan het water en levert door de weerspiegeling tijdens zonsondergang prachtige foto's op. Tussen de Sun Voyager en het historische Höfði House kan je verder een rustgevende kustwandeling maken waar je nog enkele kunstwerken tegenkomt.

5. Het kleurrijke Laugavegur

ReijkjavikHet levendige winkelgebied rond Laugavegur
Wat doen in IJslandBezienswaardigheden Reykjavik: Kleurrijke gevels in Laugavegur

Laugavegur is het gezellige stadsdeel om even rond te wandelen, want hier ligt de populaire en gelijknamige winkelstraat om te shoppen en souvenirs te kopen. Hier vind je ook sfeervolle restaurants en kroegen die ervoor zorgen dat de stad tot laat blijft leven. Laugavegur heeft ook veel zijstraatjes waar nog meer winkeltjes, restaurantjes, terrasjes en kunstateliers te vinden zijn. Laugavegur staat bekend om de gekleurde en geschilderde huisjes die de winkelstraat echt een eigen karakter geven. Hier in de buurt liggen ook veel hotels waardoor je alle winkels en eetgelegenheden binnen handbereik hebt.

6. Winter activiteit: Het Noorderlicht spotten

Reykjavik activiteitenOp excursie om het Noorderlicht te bewonderen
Noorderlicht IJslandHet Noorderlicht boven IJsland

Ten eerste is er in de stad Aurora Reykjavík, een museum waar alles in het teken staat van het Noorderlicht. Er is een Noorderlicht theater, achtergrondinfo en kun je het Noorderlicht beleven met een VR-bril. Je leert hier ook hoe je de beste foto's kunt maken om het natuurfenomeen vast te leggen (meer info en tickets).

Uiteraard is het hoogtepunt een Noorderlichttour waarbij je de stad Reykjavik zult verlaten (in de stad is namelijk veel lichtvervuiling). Dit kan door een wandeltocht, maar je maakt het nog comfortabeler door deze bustour te boeken of zelfs deze tour per boot te doen. Tussen oktober en maart heb je de meeste kans om het Noorderlicht te spotten. Ook zou dit zelfs nog kunnen in september en april. De beste kans is echter midden in de winter, omdat de nachten dan langer zijn en er door de ijzige koud minder waterdamp de hemel vertroebelt. Er wordt zelfs gezegd dat u in Reykjavik 280 dagen per jaar het Noorderlicht zou kunnen zien.

📌 Let op: Bij de tours speelt ook een flinke portie geluk mee en bij slechte vooruitzichten zullen tours verplaatst worden naar een volgende dag. Plan deze Noorderlicht-tour daarom zo vroeg mogelijk tijdens je reis, zodat je ook mee kunt bij een eventuele herkansing.

Boek noorderlicht tour

7. Wandelen rond Lake Tjörnin & Austurvöllur-plein

ijsland bezienswaardighedenKunst bij Lake Tjörnin, het meer van Reykjavik IJsland
old reykjavik icelandTal van watervogels voor het stadhuis

In Reykjavik stad kan je relaxt wandelen rond het meer Lake Tjörnin waar veel watervogels zijn te spotten. Bij het meer kan je verder het stadhuis bekijken. In dit stadhuis vind je een mooie 3D-maquette van IJsland en openbare toiletten. In de winter kan je op het meer zelfs schaatsen en in de zomer is het heerlijk om te wandelen langs te prachtige kunstwerken die rondom het meer liggen.

Vanaf het stadhuis loop je vervolgens naar het plein Austurvöllur, het plein waar het parlementsgebouw (Alþingi) uit 1881 aan ligt en is het hart van 'Old Reykjavík'. Naast het parlementsgebouw staat een bescheiden kerkje, de Dómkirkja. Centraal op het plein staat verder het standbeeld van Jón Sigurdsson, een IJslandse held aangezien hij de campagne voor IJslandse onafhankelijk leidde. Vanaf het Austurvöller-plein loop je vervolgens naar de oudste straat van de hoofdstad, Aðalstræti. Aan deze straat tref je bij nummer Aðalstræti 10 het oudste gebouw van Reykjavík aan (gebouwd in 1762). Dit gebouw is nu te bezoeken als museum in combi met de aangrenzende The Settlement Exhibition.

Tip: Een leuke manier om dit deel van Reykjavik centrum te ontdekken is met deze Free Walking Tour, waarbij een gids u meeneemt door het oude gedeelte van de hoofdstad.

8. Reykjavik City Museum: The Settlement Exhibition

reykjavik bezoekenThe Settlement Exhibition bezoeken in Reykjavík
reykjavik centrumAðalstræti 10, het oude gebouw in Reykjavik centrum

De Settlement Exhibition is een Reykjavik bezienswaardigheid die gaat over het ontstaan van IJsland en de eerste bevolking die zich hier vestigde. Deze locatie is onderdeel van het Reykjavik City Museum is deels onder de grond. Als je slechts een enkel museum wilt bezoeken dan zijn dit museum en het Perlan mijn aanraders. Je ziet in het modern opgezette museum o.a. restanten van een boerderij uit de 10e eeuws en constructies uit de Viking tijd. Je komt aan de hand van goede multimedia erachter hoe het leven er toen uitzag en er wordt veel tentoongesteld waardoor je bijna meekrijgt hoe het destijds was in IJsland. Een bezoek aan de Settlement Exhibition is inbegrepen in de Reykjavik City Card en anders betaalt u 2900 kronen (ongeveer 19 euro). Het museum is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur.

9. Nationaal Museum van IJsland

reykjavik bezienswaardighedenHet nationale museum van IJsland bezoeken
wat te doen in reykjavik winterThjodminjasafn museum in Reykjavik

Het Nationaal Museum van IJsland staat ook bekend onder de naam Thjodminjasafn. Hier kun je meer over de geschiedenis van de IJslandse cultuur leren. Wat hier tentoon gesteld wordt zijn 2000 archeologische vondsten en duizenden foto´s. Aan de hand hiervan ga je alle perioden langs met behulp van onderwerpen zoals levenswijze, tradities en de geschiedenis van IJsland. Veel voorwerpen komen uit de Viking tijd en je krijgt een helder beeld van de geschiedenis van IJsland. Toegang tot het museum van drie verdiepingen is 2500 kroon (ongeveer 18 euro, boek uw tickets online), maar is ook inbegrepen in onderstaande voordelige Reykjavik City Card:

Tip: Reykjavik City Card

Wanneer je een stedentrip Reykjavik gaat doen is de Reykjavik City Card zeer interessant en voordelig. In de Reykjavik City Card heet u de keuze uit een pas voor 24, 48 of 72 uur en zijn de volgende Reykjavik bezienswaardigheden en activiteiten inbegrepen:

 • Toegang tot de openbare stadsbussen in het centrum van Reykjavik
 • Veerboot naar het eiland Viðey
 • Toegang tot de thermale baden van Reykjavík City en Reykjavík Zoo en Family Park
 • Gratis toegang tot vele musea zoals de verschillende vestigingen van het Reykjavik City Museum (o.a. de Settlement Exhibition en maritiem museum), 3 vestigingen van het Reykjavik Art Museum, Culture House, National Gallery of Island, het populaire Nationaal Museum van IJsland en het Árbær Openluchtmuseum
 • Kortingen bij veel andere Reykjavik highlights zoals het Saga Museum, Aurora Reykjavik en Whales of Iceland
 • Meer info en reserveren Reykjavik City Card

10. Wat te doen in Reykjavik: Bewonder walvissen

Doen in IjslandWalvissen spotten vanaf de hoofdstad
Reykjavik bezoekenWat te doen in Reykjavik: de walvissenexcursie

Ten eerste is er vlakbij de haven een tentoonstelling over walvissen in IJsland genaamd ‘Whales of Iceland’. Er zijn hier 23 levensgrote schaalmodellen te zien en een interessante film waardoor je meer te weten krijgt over deze walvissen (info & tickets).

Daarnaast is het erg tof om een boottocht te doen waarbij je walvissen gaat spotten (boek hier uw tour). Dit kan het hele jaar door, maar wordt het meest aangeraden tussen mei en oktober. Je komt hier o.a. dwergvinvissen, bruinvissen en dolfijnen tegen. Er is een ervaren gids mee en je krijgt meestal een warme overall aan. Walvissen spotten in de wateren van IJsland is een activiteit die de echte natuurliefhebber niet wil missen.

Een andere leuke activiteit voor dierenliefhebbers is een excursie per boot (meer info over tours) om papegaaiduikers, 'puffins', te spotten bij de kliffen aan zee, dit kan alleen in het broedseizoen van mei tot en met augustus.

11. Bijzondere activiteiten: FlyOver Iceland

reykjavik stadFlyOver Iceland vlakbij de oude haven
wat te zien in Reykjavik IcelandWat te doen in Reykjavik: Een unieke ervaring in IJsland

FlyOver Iceland is één van de nieuwste attracties in Reykjavik en aan absolute aanrader als afsluiting van uw vakantie of al helemaal aan te raden wanneer u Reykjavik met kinderen bezoekt. Met een kleine groep neem je plaats in een bewegende stoel en je vliegt over de geweldige landschappen van IJsland heen met allerlei special effects zoals wind, mist en geur. De totale beleving van FlyOver Iceland verdeeld over drie ruimtes neemt een half uur in beslag en als hoogtepunt maak je de onvergetelijke vlucht van acht minuten waarbij je IJsland van zijn allermooiste kant leert kennen. Misschien niet de goedkoopste attractie, maar het geld absoluut meer dan waard (Tip: Vanwege de beperkte capaciteit is het aanbevolen om vooraf uw tijdslot te reserveren).

Boek uw tickets

12. Doen: excursies in de IJslandse omgeving

Reykjavik is de perfecte uitvalsbasis om met dagtochten andere delen van IJsland te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan excursies naar de populaire Gouden Cirkel, een excursie naar het zuidelijke deel, schiereiland Snaefellsnes en de Blue Lagoon. Deze Blue Lagoon ligt in het zuidwesten en is ontstaan uit geothermisch verwarmd water. De kleur van het water is prachtig blauw en is één van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland. Een dagtocht naar de Gouden Cirkel is een echte must see met hoogtepunten als watervallen, geisers en vulkaannkraters. Schiereiland Snaefellsnes is ook zeker de moeite waard, omdat je hier ruige en onbewoonde landschappen aantreft. Eigenlijk is uw stedentrip Reykjavik niet compleet zonder minimaal drie dagen voor dagtochten in de omgeving in te plannen. In dit artikel leest u tips voor de 12 beste excursies vanaf Reykjavik.

📌 Absolute aanrader! Wanneer u slechts tijd heeft voor één excursie vanaf Reykjavik is deze excursie naar de Gouden Cirkel absoluut onze aanrader, ongeacht welk seizoen u IJsland gaat bezoeken. U bezoekt hiermee prachtige watervallen, geisers en vulkaankraters. Met deze tour combineert u zelfs de Gouden Cirkel met de Blue Lagoon.

Meer excursies Reykjavik omgeving

13. IJslands Fallusmuseum

Tips ReykjavikHet Fallusmuseum, een unieke attractie

Dit museum kom je niet elke dag tegen, want hier zie je penissen van allerlei diersoorten. Het Phallological Museum is zelfs het enige penismuseum ter wereld. Het heeft een collectie van ruim 280 penissen (deels op sterk water en deels penisbotten) bestaande uit de land en zeedieren van IJsland (o.a. gigantische walvispenissen) en diverse bekende diersoorten buiten IJsland. Er wordt veel info verstrekt waardoor het ook zeker een educatief zal zijn. De entree is 3000 ISK (ongeveer 20 euro) en het museum is dagelijks geopend van 10:00 - 19:00 uur (boek uw tickets online).

14. Þúfa en de oude haven van Reykjavik

Bezienswaardigheden in ReijkjavikÞúfa, het bijzondere uitzichtspunt bij de haven
Haven ReykjavikDe haven van de hoofdstad van IJsland bezoeken

Maak zeker ook eens een wandeling door de oude haven van Reykjavik welke ligt in het gebied achter concertgebouw Harpa. Het is een levendig gebied met o.a. tal van kleurrijke vissersboten en de plek vanwaar walvistours vertrekken. Rondom de haven treft u verschillende winkeltjes en restaurants in oude gerenoveerde vissershutten om even wat te drinken met zicht op de oude haven, maar ook enkele interessante musea zoals het maritiem museum, het Saga museum en de nieuwe Lava Show Experience (meer info en reserveringen).

Helemaal aan de andere zijde van de haven treft u een opvallende groene heuvel, Þúfa. Dit is een kunstwerk uit 2013 welke bestaat uit 4500 ton grind. Bovenop de heuvel staat een traditionele hut waarin vroeger vis werd gdroogd. Vanaf de top heeft u schitterend uitzicht op de oude haven. Op de terugweg kun je in de haven stoppen bij 'OmNom Chocolate', deze chocoladefabriek en eveneens ijsshop is befaamd om zijn uitstekende en creatief gepresenteerde ijsjes.

15. Saga Museum

Saga MuseumHet Saga Museum, het wassenbeeldenmuseum

In het Saga museum wordt historie op een leuke manier tot leven gebracht met wassenbeelden. Je krijgt hier een audiogids die je door het uitstekend opgezette museum heen leidt. Je hoort over de overleveringsverhalen ('saga's) van het ontstaan van IJsland en de kolonisatie. De levensechte wassenbeelden zorgen voor meer inleving. Leuke bonus is dat je in het museum je kunt aankleden als Viking en grappige foto's kunt maken. Toegang tot het museum is 3600 ISK (ongeveer 24 euro), dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur (officiële website).

16. Hot Springs: Sky Lagoon of Blue Lagoon

Blue LagoonBlue Lagoon, een topattractie in IJsland
Tours Blue LagoonKom ontspannen in de hotsprings van Blue Lagoon

Eén van de populairste bezienswaardigheden van IJsland is de Blue Lagoon (meer info en tickets). Deze prachtige geothermische baden liggen op 39 kilometer afstand van Reykjavik en zijn eenvoudig te bezoeken met een dagtocht. Aan de ene kant is dit een te commerciële attractie, aan de ander kant voor veel toeristen een must do op de bucketlist.

📌 Let op: De Blue Lagoon is extreem populair, waardoor u zeker tijdens het hoogseizoen ruime tijd vooraf zult moeten reserveren. Via deze website kunt u eenvoudig uw toegang voor de Blue Lagoon reserveren en wanneer u ook vervoer vanaf Reykjavik nodig heeft kunt u het beste deze excursie reserveren.

Losse tickets Blue LagoonTickets + Transfer vanaf Reykjavik

Een goedkoper alternatief is de Sky Lagoon, deze baden liggen op slechts enkele kilometers afstand van Reykjavik en zijn pas een paar jaar geopend. Je hebt hier geweldig uitzicht op zee terwijl je in een geothermisch bad ontspant. Het voordeel van de Sky lagoon is dat deze goedkoper is en sneller te bereiken vanuit de hoofdstad (je kunt hier tickets boeken inclusief een transfer). Tijdens je bezoek aan de Sky Lagoon kun je ook een 7-stappen reinigingsritueel volgen (meer info en reserveringen Sky Lagoon).

17. Reykjavik City Museum: Maritiem Museum

Dit is een museum over de IJslandse scheepvaart en het ligt in een voormalige visfabriek aan de oude haven van Reykjavik. Het is opgericht in 2005 en behoort tot één van de locaties van het Reykjavík City Museum. Er wordt gefocust op 150 jaar geschiedenis van de visserij in IJsland; naast toerisme de belangrijkste drijfveer van de IJslandse economie. In het museum wordt de hele route van de visvangst op zee tot en met de verwerking op land gevolgd. Een ander onderdeel van het maritiem museum gaat over de Coast Guard.

Ook dit museum is inbegrepen in de Reykjavik City Card, anders betaalt u 2350 ISK (ongeveer 16 euro). Dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur.

Reykjavik bezoekenHet maritiem museum van Reykjavik bezoeken
ReykjavikHöfði House, een historische plek in IJsland

18. Höfði House: Historische highlight

In het Höfði House is ooit een historische ontmoeting geweest tussen de Amerikaanse President Reagan en de Russische President Gorbatsjov. Op deze plek is destijds de Koude Oorlog beëindigd. Het is een witte houten villa welke je alleen van buiten kunt aanschouwen en bij het huis zie je verder een standbeeld met informatie en herinneringsplaquettes. Voor buitenlandse toeristen wordt het ook wel Reagan-Gorbatsjov-huis genoemd.

19. Doen in Reykjavik: Veerboot naar Videy Island

Videy IslandLeuk om te doen: met de veerboot naar Videy Island
Peace TowerDe Peace Tower op Videy Island

Vanaf Reykjavík kan je de veerboot nemen naar Videy eiland. Het eiland bestaat uit twee delen die via een landtong aan elkaar verbonden zijn. Het eiland is ongeveer 1,7 km² groot en is een restant van een uitgedoofde vulkaan. Binnen 15 minuten varen ben je op het eiland. De Imagine Peace Tower is hier te zien en dit is een gedenkteken voor John Lennon van zijn weduwe Yoko Ono. Het monument bestaat uit een hoge toren van licht waarop geprojecteerd staat: “Stel je vrede voor” in 24 talen. Verder vind je op het eiland mooie wandelroutes, veel vogelsoorten en een prachtig uitzicht op de stad (De Imagine Peace Tower wordt jaarlijks verlicht op: 9 oktober – 8 december, 21 – 31 december, 18 februari en 20 – 27 maart. Met deze Videy eiland tour is het dan mogelijk de verlichte Imagine Peace Tower van dichtbij te bezoeken)

Bezoekersinfo: De veerboot vaart 8x per dag (zie schema) tijdens het zomerseizoen en kost 2100 ISK (ongeveer 14 euro). De veerboot naar Videy Island is inbegrepen in de voordelige Reykjavik City Card.

20. Grotta Lighthouse

Bezienswaardigheden in ReykjavikActiviteiten: Maak een tocht naar het Grotta Lighthouse
Reykjavik bezienswaardigheidWat te doen in IJsland? Spot het Noorderlicht

Grotta Lighthouse is de vuurtoren van Reykjavik. Vanaf het centrum kan je een mooie wandeling maken langs de kust van 5 km en dan kom je uit bij deze vuurtoren. De geur van zeewier komt je tegemoet. In de late avond kan dit gebied ook een ideale plek zijn om het Noorderlicht te spotten. De vuurtoren bevindt zich in het noordwesten van de hoofdstad en is 23 meter hoog. Tip: Het is het aanbevolen om hierheen te gaan met eb, omdat je alleen bij het lage getij het laatste stukje naar de vuurtoren kunt betreden.

21. Traditional Food & Hákarl Challenge

Hoofdstad ijslandDurf jij het aan? Hákarl met een glaasje Brenniví
Top 10 Reykjavik bezienswaardighedenMust do: een hotdog bij Bæjarins Beztu Pylsur

Hoewel dit niet meteen het eerste is waar je aan denkt bij IJsland, heeft het een uitstekende traditionele keuken. Uit eten is niet goedkoop in Reykjavik, maar de keuken is wel volledig gebaseerd op ingrediënten die het eiland te bieden heeft, waardoor er een aantal zeer unieke gerechten te vinden zijn. Ten eerste zijn er uitstekende lamsgerechten (o.a. de befaamde lamb soup); doordat de schapen vrij hebben kunnen grazen op het eiland is dit lamsvlees van uitstekende kwaliteit. De andere bron van voedsel is uiteraard seafood, met kabeljauw, haring en artcic char (trekzalm) als veelvoorkomende vissoorten die in de koude Arctische wateren worden gevangen. U heeft hierdoor voldoende keuze uit uitstekende visrestaurants. Door de IJslandse bodem is het aanbod van groentes echter wel beperkt. Verder heeft de oudste hotdogkraam van Reykjavik, Bæjarins Beztu Pylsur, een cultstatus gekregen; volgens de inwoners van Reykjavik zijn dit dé lekkerste hotdogs die er zijn en standaard staat er een lange wachtrij voor deze hotdogkraam.

📌 Leuke activiteit: Een erg leuke manier om het traditionele voedsel van IJsland te proeven is met deze 3 uur durende foodtour. Een gids neemt je hierbij op pad om 8 verschillende gerechten te gaan proeven, waarbij je interessente achtergrondverhalen krijgt te horen over het voedsel, tradities en Reykjavik (meer info over de foodtour).

Boek uw foodtour

Daarnaast zijn er ook een aantal zeldzamere (en eveneens controversiële) gerechten die toch in verrassend veel restaurants worden geserveerd. Denk hierbij aan papegaaiduiker, dwergvinvis, rendier en paardenvlees. Verschillende restaurants bieden 7-gangen proefmenu's aan om dit soort gerechten te proeven (zo is Sæta Svínið een sfeervol restaurant om dit te doen en Tapas Barinn serveert op een eigen manier IJslandse tapasgerechtjes). Iets minder aantrekkelijk, maar zeer traditioneel, zijn de volgende gerechten: Svið (gekookte schapenkop) en Hákarl (gefermenteerde haai). Als conserveermethode ontdekte men vroeger dat een haai eetbaar werd als deze eerste enkele weken onder de grond ging fermenteren en vervolgens gedroogd werd. Het resultaat een zeer penetrante ammoniak geur én smaak. In enkele traditionele restaurants zoals Café Loki wordt deze Hákarl nog geserveerd in combi met een glaasje Brennivín, de lokale sterke alcohol om de smaak mee weg te spoelen. Ga jij deze Hákarl Challenge aan?

22. Ontspannen in Laugardalur Park

Activiteiten ReykjavikWat te doen in Reykjavik: Family Park and Zoo
Reykjavik bezienswaardighedenLinks op de foto het Laugardalslaug thermaal zwembad

Zin om actief wat te doen in Reykjavik? In het Laugardalur Park kan je veel doen op het gebied van sport en recreatie. Je kan bijvoorbeeld naar de Laugardalslaug, het grootste zwembad van de stad met geothermisch verwarmd water. Het bezoeken van zwembaden is een geliefde activiteit van IJslanders en je kan hier heerlijk genieten in de baden tussen de lokale bevoling. Bij dit park ligt ook de gratis botanische tuin met een grote collectie subarctische planten. Verder ligt hiernaast ook de Family Park and Zoo (inbegrepen in de Reykjavik City Card, anders 980 ISK entree). Deze dierentuin heeft vooral boerderij en inheemse dieren en wat attracties voor kinderen.

23. Nog meer musea in Reykjavik

Reykjavik bezoekenÁrbaer, het openluchtmuseum vlakbij Reijkjavik bezoeken
Museum Reykjavik IcelandHet punkmuseum in een ondergronds toilet

Als je Reykjavik gaat bezoeken kan het bijna niet missen dat je naar een museum gaat (tip: veel musea zijn inbegrepen bij onderstaande Reykjavik City Card). Reykjavik is echt een uitgebreide museumstad en naast de musea die al genoemd zijn er ook het Árbaer Openluchtmuseum, eveneens onderdeel van het Reykjavik City Museum. Dit museum dat net buiten de stad licht staat in de openlucht en je krijgt als bezoeker inzicht in vroegere tijden van het wonen en leven in Reykjavik. Je ziet woningen uit de tijd van toen met veel objecten erin die je een beeld geven van die tijd. In Reykjavik heeet dit museum ook wel Arbaejarsafn.

Je hebt verder voor de kunstliefhebber de National Gallery of Iceland. Hier hangen kunstwerken van bekende kunstenaars uit IJsland die de cultuur ondersteunen. Nog een kunstmuseum is het Reykjavik Art Museum. Dit museum bestaat uit drie locaties: hoofdlokatie Hafnarhús, Kjarvalsstaðir en Ásmundarsafn. Je vindt hier vooral hedendaagse kunst.

In het oude centrum ligt ook het Punk Museum, de bijzondere lokatie is in een voormalig openbaar toilet en is gewijd aan punkmuziek in IJsland. The Culture House is daarentegen een erg gevarieerd museum met een kunstgalerie, archieven, bibliotheek en collecties samengevoegd uit verschillende musea. Bij het Einar Jónsson Museum kom je veel beeldhouwkunst tegen die grotendeels in de mooie én gratis tuin staan waar je doorheen kan lopen wanneer je net de Hallgrímskirkja hebt bezocht. Dan heb je tot slot nog het fotografiemuseum die ook hoort bij het Reykjavik City Museum.

Tip: Reykjavik City Card

Wanneer je een stedentrip gaat doen is de Reykjavík City Card zeer interessant en voordelig. In de Reykjavik City Card heet u de keuze uit een pas voor 24, 48 of 72 uur en is het volgende inbegrepen aan Reykjavik bezienswaardigheden en vervoer:

 • Toegang tot de openbare stadsbussen in het centrum van Reykjavik
 • Veerboot naar het eiland Viðey
 • Toegang tot de thermale baden van Reykjavík City en Reykjavík Zoo en Family Park
 • Gratis toegang tot vele musea zoals de verschillende vestigingen van het Reykjavik City Museum (o.a. de Settlement Exhibition en maritiem museum), 3 vestigingen van het Art Museum, Culture House, National Gallery of Island, het populaire Nationaal Museum van IJsland en het Árbær Openluchtmuseum
 • Kortingen bij veel andere Reykjavik bezienswaardigheden zoals het Saga Museum, Aurora Museum en Whales of Iceland
 • Meer info en reserveren Reykjavik City Card

Waar liggen de highlights in Reykjavik?

FAQ Bezienswaardigheden Reykjavik - Wat te doen op IJsland

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Reykjavik?

De bekendste attractie van Reykjavik is de Hallgrimskirkja, de karakteristieke kerk vlakbij het kleurrijke winkelgebied Laugavegur. Tot de nieuwere bezienswaardigheden behoren het Harpa concertgebouw bij de pittoreske oude haven en ook het opvallende Perlan gebouw met o.a. een museum en schitterend uitzicht. Het bekendste kunstwerk is de Sun Voyager aan de kust. In dit artikel leest u alles over de Top 20 Reykjavik bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke excursies vanaf Reykjavik?

Een vakantie naar Reykjavik is niet compleet zonder de prachtige omgeving van de hoofdstad te bezoeken. Vanuit de hoofdstad maakt u eenvoudig een dagtocht naar de prachtige landschappen van bijvoorbeeld de Gouden Cirkel, het zuidelijke deel van het eiland, de warmwaterbronnen van de Blue Lagoon of naar schiereiland Snaefellsnes. Meer info over de leukste Reykjavik excursies.

Welke musea heeft de hoofdstad?

Het leuke aan de stad is dat er een groot aanbod is van musea, waardoor u zich ook prima kunt vermaken bij wat minder weer. Bekende musea treft u aan in o.a. de Perlan, gaat u terug in de tijd in het Nationaal Museum van IJsland en gaat de Settlement Exhibition over het ontstaan van IJsland en de eerste bevolking. Maar u treft hier van alles aan, van een fallusmuseum, een punkmuseum tot aan een openluchtmuseum. In dit artikel leest u alles over de musea in Reykjavik.

Reykjavik bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in IJsland gehad door de goede reistips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Reykjavik."