Reykjavik / IJsland excursies en omgeving Reykjavik

Excursies IJsland vanaf Reykjavik

Dé 12 beste tours omgeving Reykjavik en excursies IJsland

Excursies Reykjavik

Alle info over tours, activiteiten en excursies in de omgeving van Reykjavik. Tips voor leuke activiteiten en dingen om te doen in IJsland zoals dagtrips vanuit Reykjavik.

12 Tips voor dagtochten vanaf Reykjavik

De stad Reykjavik is de ideale uitvalsbasis om meer van IJsland te gaan ontdekken. Het land staat natuurlijk bekend om zijn prachtige landschappen en vanuit Reykjavik bezoekt u met een dagtocht eenvoudig hoogtepunten zoals de Gouden Cirkel, de Blue Lagoon of schiereiland Snæfellsnes. Bij onderstaande excursies word je goed begeleid door een gids en kun je ongestoord genieten van het zuidwestelijke deel van IJsland. Hieronder heb ik de 12 leukste excursies vanaf Reykjavik voor je op een rijtje gezet op basis van uitstekende beoordelingen en eigen ervaringen:

1. Excursies IJsland: Gouden Cirkel

Reykjavik excursieDagtocht vanaf Reykjavik: Spuitende geisers in Geysir
Krater van KeridDe Krater van Kerid in de Gouden Cirkel
Dagtochten ReykjavikIjsland excursie naar de Gullfoss watervallen

De Gouden Cirkel dagtrip is echt een must do als je naar Reykjavik gaat. Met deze dagtrip vanuit Reykjavik zie je namelijk enkele van de mooiste plekken van IJsland, zoals het spectaculaire Geysir-gebied, de Gullfoss waterval en het Þingvellir Nationaal Park. Onder begeleiding van een deskundige gids krijg je veel achtergrondinformatie en kun je de Gouden Cirkel precies met een dagtocht bezoeken. Wanneer je niet zelf met een auto IJsland gaat ontdekken is dit absoluut de nummer 1 excursie vanaf Reykjavik.

Eén van de hoogtepunten tijdens deze excursie is een bezoek aan Geysir. Geysir komt van gjosa wat ‘spuiten’ betekent en deze geiser ligt in een zeer actief geothermisch gebied. Hier borrelt actief water uit de grond wat er indrukwekkend uit ziet wanneer het als een geiser omhoog spuit. De Gullfoss is een enorm grote e één van de mooiste watervallen van IJsland. Het Þingvellir Nationaal Park is ook een bijzondere locatie, doordat dit de plek is waar twee tectonische platen bij elkaar komen. Verder is een andere stop op deze dagtocht de Krater van Kerid, dit is een enorme krater van 55 meter diep en 170 bij 270 meter in omvang.

📌 Absolute aanrader! Wanneer u slechts tijd heeft voor één excursie vanaf Reykjavik is deze excursie naar de Gouden Cirkel absoluut onze aanrader, ongeacht welk seizoen u IJsland gaat bezoeken. Voor het boeken van deze Gouden Cirkel excursie heeft u onderstaande drie opties:

  1. Excursie Gouden Cirkel (info en reserveringen)
  2. Excursie Gouden Cirkel + Blue Lagoon (info en reserveringen)
  3. Excursie Gouden Cirkel + Secret Lagoon (info en reserveringen)

2. Dagtocht Zuiden van IJsland

Dagtochten IJslandExcursies IJsland: de Skógafoss watervallen
Reykjavik dagtochtenVik, het meest zuidelijke plaatsje in IJsland
Bezienswaardigheden omgeving ReykjavikExcursie naar gletsjertong Sólheimajökull

Wanneer u tijd heeft voor een tweede excursie dan raad ik u zeker deze excursie vanaf Reykjavik naar het zuiden van IJsland aan. Met deze dagtrip kom je unieke landschappen tegen, zoals bij het meest zuidelijk gelegen dorp in IJsland Vik. Vlakbij Vik kom je zwarte zandstranden tegen; het zand is zwart doordat het bestaat uit vulkanisch gesteente. Er is ooit een vulkaan uitgebarsten en toen is er een zwartzandstrand gevormd. Je zult ook stoppen bij de Gletsjertong Sólheimajökull. Bij sommige uitgebreide excursies (meer info en boekingen gletsjer-wandeling) kun je zelfs samen met een ervaren gids over de gletsjer heen wandelen, maar ook zonder wandeling is deze gletsjer al goed te zien. Bij de zuidkust trips kom je verder ook meerdere watervallen tegen zoals de prachtige Skógafoss-waterval, welke 60 meter hoog en 25 meter breed is (info en reserveringen).

📌 Tip: Er zijn meerdere organisaties waarbij u deze excursie kunt boeken. Zelf heb ik een uitstekende ervaring gehad met deze dagtrip naar het zuiden van IJsland. Bij deze dagtocht had ik een zeer enthousiaste gids en zag ik in één dag het mooiste van de zuidkust van IJsland. Deze aanbieder heeft handige ophaallocaties en bovendien kunt u bij deze organisatie zelfs nog tot 24 uur vooraf uw tour annuleren.

3. Ontspannen in de Blue Lagoon

Blue LagoonBlue Lagoon, een topattractie in IJsland
Tours Blue LagoonKom ontspannen in de hotsprings van Blue Lagoon

Belangrijk: De Blue Lagoon is extreem populair, waardoor u zeker tijdens het hoogseizoen ruime tijd vooraf zult moeten reserveren. Via deze website kunt u eenvoudig losse tickets voor de Blue Lagoon reserveren en wanneer u ook vervoer vanaf Reykjavik nodig heeft kunt u het beste deze excursie reserveren.

Losse tickets Blue LagoonTickets + Transfer vanaf Reykjavik

Ben je toe aan een lekker dagje ontspannen tijdens je stedentrip Reykjavik? Ga dan met de bus naar de geothermische baden van de Blue Lagoon, absoluut één van de topattracties van IJsland. Als dagtrip word je heen en terug vervoerd naar de wereldberoemde Blue Lagoon die op 39 kilometer afstand van Reykjavik prachtig tussen de zwarte lavavelden ligt. Met deze Blue Lagoon excursie kun je ook zonder eigen vervoer optimaal genieten van de warme bronnen. De Blue Lagoon wordt op en geothermische wijze verwarmd en staat bij veel reizigers bovenaan de bucketlist in IJsland. Ook met eigen vervoer is het zeer sterk aan te raden vooraf uw tickets te reserveren.

📌 Tip 1: Bent u maar korte tijd in Reykjavik en wilt u ook de Gouden Cirkel bezoeken? Overweeg dan deze dagtrip naar de Gouden Cirkel inclusief de Blue Lagoon, zodat u in één dag efficient de twee belangrijke hoogtepunten combineert.

📌 Tip 2: Als goedkoper alternatief en met veel meer beschikbaarheid kunt u ook kiezen voor de Sky Lagoon. Deze geothermische baden zijn pas een paar jaar geleden geopend en liggen als groot voordeel slechts een paar kilometer van Reykjavik (meer info en reserveringen).

4. Schiereiland Snæfellsnes

Dagtrips vanuit ReykjavikDagtrip vanuit Reykjavik: Kirkjufell op het schiereiland Snæfellsnes
Bezienswaardigheden ReykjavikExcursie vanaf Reykjavik: Bardar Sagar op het schiereiland

Vanaf Reykjavik kun je ook met een dagtocht naar het schiereiland Snæfellsnes. Op Snæfellsnes treft u prachtige ruige landschappen aan, zwarte zandstranden en mooie bergen. Je gaat bij deze IJsland excursie ook op bezoek bij een charmant vissersdorpje met het Bardar Sagar monument. Wanneer u deze Snæfellsnes excursie boekt bent u echt een hele dag op pad. De excursies naar het schiereiland zijn alleen mogelijk tijdens de zomer, maar dan is het ook absoluut de moeite waard om dit unieke en nauwelijks bewoonde deel van IJsland te bewonderen. Voor deze excursie vanaf Reykjavik heeft u de keuze uit onderstaande drie aanbieders (meer info en reserveringen), waarbij ik zelf zeer tevreden was over deze excursie.

5. Vulkaanwandeling op schiereiland Reykjanes

Vulkaan excursie ReykjavikMaak een wandeling naar de vulkaan van Reykjanes
Bezienswaardigheden Reykjavikhet vulkanische gebied Krysuvik Seltun

Altijd al een vulkaanwandeling willen doen als excursie in IJsland? Dit kan op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland. Je wordt tijdens deze vulkaanwandeling begeleid door een gids in het vulkanische gebied van de Fagradalsfjall-vulkaan en aangrenzende Meradalir-vallei. De gids vertelt je tijdens deze lange hike (twee uur heen én terug) veel informatie over het schiereiland en de vulkaanuitbarstingen. Zowel in 2021 en 2022 zijn hier nog uitbarstingen geweest, dus de overblijfselen zijn recent wat het nog interessanter kan maken. Om teleurstellingen te voorkomen: de toestand van de vulkaan op schiereiland Reykjanes is onvoorspelbaar en kan van de ene op andere dag omslaan. Onderstaande spectaculaire foto's zijn gemaakt tijdens recente uitbarstingsperiodes, maar u kunt de vulkaan ook minder actief aantreffen. Zelfs dan is deze vulkaanwandeling nog steeds een bijzondere beleving (meer info en reserveringen).

6. Jökulsárlón gletsjerlagune

Reykjavik omgevingOntdek de Jökulsárlón gletserlagune
Excursie vanaf ReykjavikEen prachtige excursie vanuit Reykjavik

De Jökulsárlón is de diepste en grootste gletsjerlagune van IJsland. Je rijdt met deze dagtrip (duurt maar liefst 14 uur) langs de indrukwekkende zuidkust van IJsland naar deze gletsjerlagune. Hierbij kan je verder onderweg soms de Seljalandfoss waterval bewonderen en de zwarte stranden bij Vik. Bij sommige tours wordt zelfs lunch, een rondvaart en avondeten geregeld waardoor je hele dag relaxed georganiseerd is (meer info en reserveringen).

7. Paardrijden op lavavelden

Omgeving ReykjavikExcursies Reykjavik: Bezoek de lavavelden op een paard
Bezienswaardigheden Reykjavik omgevingPaardrijden, een leuke activiteit vanaf Reykjavik

In de omgeving van Reykjavik treft u ook de unieke IJslandse paarden. Het is zeker de moeite waard om hierop te gaan rijden. Het zijn erg vriendelijke paarden, dus je hoeft er niet bang voor te zijn. Je rijdt met deze paarden door een prachtige omgeving van Reykjavik Iceland met lavavelden. Tijdens deze tours ervaar je de gang van de IJslander, namelijk tӧlt. Dit kunnen de paarden buiten IJsland niet, dus dat is al een ervaring op zich. Je rijdt onder begeleiding door geweldige landschappen zoals lavavelden en heuvellandschappen. Bij deze paardrijtour over de lavavelden heeft u eveneens ophaalservice vanuit Reykjavik.

8. Winter: Noorderlicht excursies IJsland

Reykjavik activiteitenOp excursie om het IJslandse Noorderlicht te bewonderen
Reykjavik NoorderlichtHet Noorderlicht spotten met tours vanaf Reykjavik

Als je naar IJsland gaat kan het niet missen dat je het Noorderlicht wilt meemaken; In IJsland noem je dit Aurora Borealis en deze is vooral in de donkere en koudere winterperiode van oktober t/m april waar te nemen. Het Noorderlicht wil je natuurlijk optimaal kunnen bewonderen en daarom is een bustour de ideale activiteit om dit te doen. De specialisten van deze tours weten precies hoeveel activiteit er is in de lucht en vanuit welke plekken je deze het beste kunt aanschouwen. Deze tours nemen je mee naar plekken buiten de stad met zo min mogelijk lichtvervuiling en bewolking.

📌 Tip: Via de websites auroraforecast.is kunt u voorspellingen van de activiteit van het Noordelicht zien en op vedur.is de voorspellingen voor het wolkendek (verwarrend: groen betekent op deze website juist veel bewolking). Hierbij is het niet alleen belangrijk dat er veel 'activiteit' is, maar ook het 'wolkendek' mag niet teveel hinder veroorzaken. Verder is het Noorderlicht slechter te zien bij veel lichtvervuiling van de stad, waardoor u het beste met deze Noorderlicht tour op pad kunt gaan. Deze Noorderlichtspotters weten precies waar de meeste activiteit is, gaten in het wolkendek zijn en zij nemen u mee naar afgelegen plekken buiten de stad.

📌 Let op: Bij de tours speelt ook een flinke portie geluk mee en bij slechte vooruitzichten zullen tours verplaatst worden naar een volgende dag. Plan deze Noorderlicht-tour daarom zo vroeg mogelijk tijdens je reis, zodat je ook mee kunt bij een eventuele herkansing.

9. Dieren spotten: Papegaaiduikers en/of walvissen

Reykjavik dagtochtenga op excursie om papegaaiduikers te spotten
Tours ReykjavikWalvissen spotten vanuit Reykjavik

De papegaaiduiker is een vogel uit de familie van de alken en worden in IJsland ook wel de clowns onder de zeevogels genoemd. De 'puffins' hebben een kleurrijke snavel en grappige gezichtsuitdrukking. Het is zeker bijzonder om deze zeevogels te bewonderen. Ze zijn maximaal 30 centimeter groot en hebben een vleugelspanwijdte van ongeveer 50 tot 60 centimeter. De papegaaiduikers zijn alleen tijdens het broedseizoen (mei t/m augustus) te bewonderen op de steile kliffen aan zee (info en reserveringen).

Eén van de leukste dingen om te doen in Reykjavik is walvissen spotten. Je stapt vanuit de haven van Reykjavik op de boot en je krijgt een warmte overall aan zodat je het niet koud krijgt op de boot. Je kan vanaf de boot foto’s maken, de enorme zeedieren bewonderen en interessante verhalen van de gids aanhoren over de verschillende soorten walvissen. Je kunt walvissen in principe het hele jaar spotten, maar de maanden juni t/m augustus zijn de beste maanden om verschillende soorten waar te nemen (info en reserveringen).

10. Lava Tunnel, een unieke excursie

Tijdens deze tocht in de Lava Tunnel kom je in een typische lavagrot in IJsland. Dit is een speciale ervaring in de mysterieuze onderwereld. Je komt ijspegels en overblijfselen van vulkaanuitbarstingen tegen. Je loopt door sprookjesachtige gangen en kruipt onder het aardoppervlak. Trek hierbij goede schoenen en handschoenen aan zodat je rustig hier doorheen kan lopen (Meer info Lava Tunnel excursies vanaf Reykjavik).

excursie lavatunnelMaak een excursie naar één van de lavatunnels
Bezienswaardigheden ReykjavikDuiken of snorkelen in de kloof van Sifra

11. Snorkelen: Kloof van Silfra

Bij de kloof van Silfra snorkel je tussen de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Hoe ongelooflijk bijzonder is dat wel niet? Het water is zo helder dat je wel 100 meter onderwaterzicht hebt. De reis hiernaartoe geniet je al van het uitzicht en de landschappen van IJsland. Er wordt een fantastisch uitzicht geboden onder water waar je je over zal verbazen (Meer info over snorkeltours).

12. Dagtrip vanuit Reykjavik naar Sky Lagoon

De Sky Lagoon ligt op slechts enkele kilometers afstand van Reykjavik en is gloednieuw en daarmee een prima alternatief voor de té toeristische Blue Lagoon. Je hebt hier geweldig uitzicht op zee terwijl je in een geothermisch bad ontspant. Het is voorzien van rustgevende muziek, zachte lichten en uitstekende faciliteiten. Sky Lagoon is maximale quality time en het is te boeken inclusief transfer vanaf Reykjavik (meer info en reserveringen Sky Lagoon).

dagtours vanuit Reykjavik
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in IJsland gehad door de goede reistips over de activiteiten, bezienswaardigheden en excursies in Reykjavik."