Reykjavik / Reistips

Reistips voor Reykjavik & IJsland

9x Handige reistips voor het bezoeken van Reykjavik

Praktische tips Reykjavik

Handige reistips voor het bezoeken van Reykjavik en IJsland. Waar moet u rekening mee houden tijdens het plannen van uw vakantie in Reykjavik?

Voordat je vertrekt is het erg fijn om een paar handige feitjes te weten. Op deze manier kan jij de reis maken zoals jij het wil. Het is bijvoorbeeld goed om rekening te houden met het klimaat en het hoog- en laagseizoen. Door deze handige tips kom jij niet voor verrassingen te staan:

1. Beste reistijd Reykjavik

Het laagseizoen is in de maanden januari, februari, april, mei en november. Tijdens deze maanden zijn de minste toeristen op IJsland en zal het dus rustiger zijn, maar ook kouder, natter en langer donker. Het absolute hoogseizoen met veel toeristen zijn de maanden juni tot en met augustus. Het is dan druk doordat alle activiteiten gedaan kunnen worden (o.a. walvissen spotten), het weer aangenaam is en het gehele eiland goed bereikbaar is. Wanneer je net buiten het hoogseizoen wilt zitten, kies dan nog voor de maanden mei of september. In de maand december kent het toerisme in Reykjavik ook een kleine opleving voor de liefhebbers van sneeuw in een magische sfeer.

Door het klimaat in IJsland wordt de temperatuur zelden hoger dan 15 graden. Het is een koud zeeklimaat doordat IJsland bijna tegen de Poolcirkel aan zit. Van juni tot en met september is het geregeld fris, maar er valt ook weinig neerslag. In de winter krijgt IJsland maar 4,5 uur licht per dag (wel de meeste kans op het Noorderlicht) en in de zomer wel 21 uur per dag. Dit verschilt dus heel erg en de lichturen bepalen ook hoeveel tijd je hebt voor activiteiten en je kans om het Noorderlicht te spotten.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
min. temp (°C) - 4 - 4 - 3 0 3 7 9 8 6 2 - 1 - 4
max. temp (°C) 1 1 3 6 9 13 14 14 10 6 3 1
uren zon / dag 1 2 3 4 6 5 6 5 4 2 1 0
dagen neerslag 13 13 13 12 11 11 11 11 13 12 12 13

2. Geldzaken op IJsland

Op IJsland wordt een andere munteenheid gebruikt. Dit is namelijk de IJslandse kroon (ISK) en komt voor in biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000. Daarbij is € 1 ongeveer gelijk aan 140 IJslandse kronen. In de hoofdstad en ook op de luchthaven zijn voldoende pinautomaten aanwezig waar u met uw Nederlandse bankpas kunt pinnen. Ook creditcards worden op veel plekken op het eiland geaccepteerd.

De prijzen in IJsland liggen een stuk hoger dan in Nederland, reken er bijvoorbeeld op dat prijzen van restaurants en hotels zeker vijftig procent hoger zullen liggen dan in Nederland en supermarkten zelfs het dubbele. De prijzen van alcoholische dranken liggen door de hoge belastingen zelfs nog iets hoger. Benzineprijzen verschillen maar een beetje ten op zichte van Nederland.

3. Reisdocumenten

IJsland is geen lid van de EU, maar heeft wel de nodige samenwerkingsverbanden. Hierdoor kunt u zowel met uw Nederlandse paspoort als een identiteitskaart naar IJsland reizen, zolang deze nog wel minimaal 3 maanden geldig is. Een visum is niet nodig voor Nederlanders.

4. Van en naar vliegveld Reykjavik

Het is absoluut aanbevolen vooraf uw luchthaventransfer naar uw hotel vooraf te boeken. Wanneer u ter plekke op de luchthaven een taxi neemt naar uw hotel, betaalt u a snel een bedrag van rond de 140 euro, aangezien de luchthaven 50 kilometer buiten het centrum ligt. Met een luchthaven bustransfer bent u veel goedkoper uit, maar wij raden u wel aan deze vooraf te reserveren. In dit artikel vertellen wij u alles over de vervoersmogelijkheden tussen de luchthaven en het centrum.

Meer info vliegveldtransfers

5. Het Noorderlicht spotten

Tussen oktober en maart heb je de meeste kans om het Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Ook zou dit zelfs nog kunnen in september en april. De beste kans is midden in de winter, omdat de nachten dan langer zijn en er door de ijzige koud minder waterdamp de hemel vertroebelt. In de zomer is het ’s nachts minder (lang) donker waardoor de kans kleiner is om het Noorderlicht dan te kunnen zien. Er wordt zelfs gezegd dat u in Reykjavik 280 dagen per jaar het Noorderlicht zou kunnen zien. Tip: Via de website auroraforecast.is kunt u voorspellingen voor het Noorderlicht volgen voor de komende drie dagen.

6. Handig: Reykjavik City Card

Wanneer je een stedentrip Reykjavik gaat doen is de Reykjavik City Card zeer interessant. Met deze handige stadspas haalt u het maximale uit uw vakantie in Reykjavik. Een handige kaart inclusief openbaar vervoer, die veel gemak oplevert en geld kan besparen.

In de Reykjavik City Card heet u de keuze uit een pas voor 24, 48 of 72 uur en is o.a. het volgende inbegrepen:

  • Toegang tot de openbare stadsbussen in het centrum van Reykjavik
  • Veerboot naar het eiland Viðey
  • Toegang tot de thermale baden van Reykjavík City
  • Toegang tot Reykjavík Zoo en Family Park
  • Gratis toegang tot vele musea zoals de verschillende vestigingen van het Reykjavik City Museum (o.a. de Settlement Exhibition en maritiem museum), 3 vestigingen van het Reykjavik Art Museum, Culture House, National Gallery of Island, het populaire Nationaal Museum van IJsland en het Árbær Openluchtmuseum
  • Kortingen bij veel andere attracties zoals het Saga Museum, Aurora Reykjavik en Whales of Iceland
  • Meer info en reserveren Reykjavik City Card

7. Tijdsverschil

Hou rekening met tijdsverschillen ten opzichte van Nederland. IJsland kent echter geen aparte zomer- of wintertijd. In de winter is het 1 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer zelfs 2 uur vroeger dan in Nederland.

8. Festivals en feestdagen in Reykjavik

Reykjavik is een levendige stad waar veel festivals plaats vinden (deze website geeft een mooi overzicht van alle festivals in de hoofdstad). Zo zijn populaire evenementen het Winter Lights Festival in februari en wordt op de derde donderdag van april gevierd dat de 'eerste dag van de zomer' is aangebroken (veel activiteiten voor kinderen en kleine parades).

Naast de gebruikelijke christelijke feestdagen is 17 juni de belangrijke Nationale Dag van IJsland, waar de onafhankelijkheid van Denemarken wordt gevierd met o.a. parades en concerten. 1 mei is een vrije dag vanwege de Dag van de Arbeid. De eerste maandag van augustus is een feestdag ter ere van de IJslandse handelaren en de meeste IJslanders zijn hier een lang weekend vrij, waardoor er in dit weekend veel festivals plaats vinden in heel IJsland.

9. Hoeveel dagen in Reykjavik?

Een veelgestelde vraag is hoeveel dagen wij adviseren uit te trekken voor een bezoek aan Reykjavik. Om de belangrijkste bezienswaardigheden van Reykjavik te kunnen bezoeken is het bij een rondreis door IJsland in elk geval aanbevolen minstens twee volle dagen door te brengen in Reykjavik, daarin kunt u een goed beeld van de stad vormen. Wanneer u Reykjavik kiest als hoofdbestemming van uw stedentrip dan raden wij u aan om de extra dagen te gebruiken om excursies te gaan maken in de prachtige omgeving van Reykjavik. De hoofdstad is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor dagtochten naar bijvoorbeeld de Gouden Cirkel, het prachtige zuidelijke deel van het eiland of voor een bezoek aan schiereiland Snæfellsnes. In dit artikel leest u meer over de 12 beste excursies vanaf Reykjavik.

Meer excursies vanaf Reykjavik

Vakantie IJsland Tips
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
30 april 2022 : "Fantastische vakantie in IJsland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Reykjavik."