Reykjavik / Reistips IJsland

Reistips Reykjavik & IJsland

10x Handige reistips voor het bezoeken van Reykjavik

Praktische tips Reykjavik

Handige reistips voor het bezoeken van Reykjavik en IJsland. Waar moet u rekening mee houden tijdens het plannen van uw vakantie in Reykjavik?

Voordat je vertrekt met je stedentrip Reykjavik is het goed om om je bewust te zijn van een aantal praktische zaken in IJsland. Met deze reistips kan jij de reis maken zoals jij het wil en het maximale halen uit de Reykjavik bezienswaardigheden. Het is bijvoorbeeld goed om rekening te houden met het klimaat en het hoog- en laagseizoen. Door deze handige Reykjavik-tips kom jij niet voor verrassingen te staan:

1. Beste reistijd Reykjavik

Het laagseizoen is in de maanden januari, februari, april, mei en november. Tijdens deze maanden zijn er minder toeristen op IJsland en zal het dus rustiger zijn, maar ook kouder, natter en langer donker. Het absolute hoogseizoen met veel toeristen zijn de maanden juni tot en met augustus. Het is dan druk doordat veel activiteiten gedaan kunnen worden (o.a. walvissen spotten), het weer aangenaam is en het gehele eiland goed bereikbaar is. Wanneer je net buiten het hoogseizoen wilt zitten, kies dan nog voor de maanden mei of september. In de maand december kent het toerisme in Reykjavik ook een kleine opleving voor de liefhebbers van sneeuw in een magische sfeer.

Door het klimaat in IJsland wordt de temperatuur zelden hoger dan 15 graden. Het is een koud zeeklimaat doordat IJsland bijna tegen de Poolcirkel aan zit. Van juni tot en met september is het geregeld fris en valt er helaas ook geregeld neerslag. In de winter krijgt IJsland maar 4,5 uur licht per dag (wel de meeste kans op het Noorderlicht) en in de zomer zelfs meer dan 21 uur per dag. Dit verschilt dus heel erg en de lichturen bepalen ook hoeveel tijd je hebt voor activiteiten en je kans om het Noorderlicht te spotten. In principe kunt u Reykjavik het gehele jaar bezoeken, maar sommige delen van IJsland zijn in de winter nauwelijks bereikbaar; het zuidwestelijke deel van IJsland waar Reykjavik ligt is in de winter prima te bezoeken (dit deel van Ijsland profiteert nog van de warmere golfstroom).

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
min. temp (°C) - 4 - 4 - 3 0 3 7 9 8 6 2 - 1 - 4
max. temp (°C) 1 1 3 6 9 13 14 14 10 6 3 1
uren zon / dag 1 2 3 4 6 5 6 5 4 2 1 0
dagen neerslag 13 13 13 12 11 11 11 11 13 12 12 13

2. Geldzaken op IJsland

Op IJsland wordt een andere munteenheid gebruikt. Dit is namelijk de IJslandse kroon (ISK) en komt voor in biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000. Daarbij is € 1 ongeveer gelijk aan 140 IJslandse kronen. In de hoofdstad en ook op de luchthaven zijn voldoende pinautomaten aanwezig waar u met uw Nederlandse bankpas kunt pinnen. Ook creditcards en pinpassen worden op veel plekken op het eiland geaccepteerd.

De prijzen in IJsland liggen een stuk hoger dan in Nederland, reken er bijvoorbeeld op dat prijzen van restaurants en hotels zeker vijftig procent hoger zullen liggen dan in Nederland en supermarkten zelfs het dubbele (de meeste producten moeten geïmporteerd worden). De prijzen van alcoholische dranken liggen door de hoge belastingen zelfs nog iets hoger (een biertje kost al snel 10 euro). Benzineprijzen zijn maar een beetje duurder ten op zichte van Nederland. De toegang tot een (klein) museum kost vaak al rond de 20 euro en tours in de omgeving van Reykjavik kosten gemiddeld tussen de 60 en 120 euro. Verder heerst er in IJsland geen fooiencultuur; uiteraard zal een fooi gewaardeerd worden, maar in principe zit dit bij de rekening van een restaurant inbegrepen.

3. Reisdocumenten

IJsland is geen lid van de EU, maar heeft wel de nodige samenwerkingsverbanden. Hierdoor kunt u zowel met uw Nederlandse paspoort als een identiteitskaart naar IJsland reizen, zolang deze nog wel minimaal 3 maanden geldig is. Een visum is niet nodig voor Nederlanders.

4. Van en naar vliegveld Reykjavik

Reistip: Het is absoluut aanbevolen vooraf uw luchthaventransfer naar uw hotel in Reykjavik vooraf te boeken. Wanneer u ter plekke op de luchthaven een taxi neemt naar uw hotel, betaalt u al snel een bedrag van rond de 140 euro, aangezien de luchthaven 50 kilometer buiten het centrum van Reykjavik ligt. Met een luchthaven bustransfer bent u veel goedkoper uit, maar wij raden u wel aan deze vooraf te reserveren. In dit artikel vertellen wij u alles over de vervoersmogelijkheden tussen de luchthaven en het centrum.

Meer info vliegveldtransfers

5. Het Noorderlicht spotten

Tussen oktober en maart heb je de meeste kans om het Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Ook zou dit zelfs nog kunnen in september en april. De beste kans is midden in de winter, omdat de nachten dan langer zijn en er door de ijzige koud minder waterdamp de hemel vertroebelt. Ook in de maanden oktober en april is er vaak veel activiteit. In de zomer is het ’s nachts kort donker waardoor de kans klein is om het Noorderlicht dan te kunnen zien. Er wordt zelfs gezegd dat u in Reykjavik 280 dagen per jaar het Noorderlicht zou kunnen zien.

Tip: Via de websites auroraforecast.is kunt u voorspellingen van de activiteit van het Noordelicht zien en op vedur.is de voorspellingen voor het wolkendek (verwarrend: groen betekent op deze website juist veel bewolking). Hierbij is het niet alleen belangrijk dat er veel 'activiteit' is, maar ook het 'wolkendek' mag niet teveel hinder veroorzaken. Verder is het Noorderlicht slechter te zien bij veel lichtvervuiling van de stad, waardoor u het beste met deze Noorderlicht tour op pad kunt gaan. Deze Noorderlichtspotters weten precies waar de meeste activiteit is, gaten in het wolkendek zijn en zij nemen u mee naar afgelegen plekken buiten de stad.

Let op: Bij de Noorderlicht tours speelt ook een flinke portie geluk een rol en bij slechte vooruitzichten zullen tours verplaatst worden naar een volgende dag. Plan deze Noorderlicht-tour daarom zo vroeg mogelijk tijdens je reis, zodat je ook mee kunt bij een eventuele herkansing.

6. Handig: Reykjavik City Card

Wanneer je een stedentrip Reykjavik gaat doen is de Reykjavik City Card zeer interessant. Met deze handige stadspas haalt u het maximale uit uw vakantie in Reykjavik. Een handige kaart inclusief openbaar vervoer en tal van musea, die veel gemak oplevert en geld kan besparen.

Met de Reykjavik City Card heet u de keuze uit een pas voor 24, 48 of 72 uur en is o.a. het volgende inbegrepen:

 • Toegang tot de openbare stadsbussen in het centrum van Reykjavik
 • Veerboot naar het eiland Viðey
 • Toegang tot de thermale baden van Reykjavík City
 • Toegang tot Reykjavík Zoo en Family Park
 • Gratis toegang tot vele musea zoals de verschillende vestigingen van het Reykjavik City Museum (o.a. de Settlement Exhibition en maritiem museum), 3 vestigingen van het Reykjavik Art Museum, Culture House, National Gallery of Island, het populaire Nationaal Museum van IJsland en het Árbær Openluchtmuseum
 • Kortingen bij veel andere attracties zoals het Saga Museum, Aurora Reykjavik en Whales of Iceland
 • Meer info en reserveren Reykjavik City Card

7. Tijdsverschil

Hou rekening met tijdsverschillen ten opzichte van Nederland. IJsland kent echter geen aparte zomer- of wintertijd. In de winter is het 1 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer zelfs 2 uur vroeger dan in Nederland.

8. Festivals en feestdagen in Reykjavik

Reykjavik is een levendige stad waar veel festivals plaats vinden. In onderstaand schema en op deze website vind je meer informatie over alle festivals en feestdagen in de hoofdstad:

1 Januari Nieuwjaarsdag; meeste in de stad is gesloten
Februari 3-daagse Winter Lights Festival om de donkere dagen wat op te vrolijken.
April Reykjavik Blues Festival (website)
Pasen De IJslanders hebben een 5-daags weekend waarbij veel bedrijven en winkels gesloten zijn.
1e donderdag ná 18 april Viering van de eerste dag van de zomer
1 mei Vrije dag vanwege de Dag van de Arbeid
Begin juni Fishermen's Day, landelijk evenement ter ere van iedereen die zijn geld verdient rondom visserij en zee. Diverse activiteiten in de oude haven.
Juni Ruim twee weken lang het Reykjavik Art Festival met diverse activiteiten door de stad (website).
2e weekend juni Viking Festival in het nabijgelegen stadje Hafnarfjordur. Het oudste en grootste festival in zijn soort in IJsland.
17 juni Belangrijke Nationale Dag van IJsland, waar de onafhankelijkheid van Denemarken wordt gevierd met o.a. parades en concerten.
Eind Juni Reykjavik Fringe; festival door de hele stad met o.a. theater, dans, circus en komedie (website).
1e weekend augustus De eerste maandag van augustus is een feestdag ter ere van de IJslandse handelaren en de meeste IJslanders zijn hier een lang weekend vrij, waardoor er in dit weekend veel festivals plaats vinden in heel IJsland.
Begin augustus Reykjavik Gay Pride (website).
Half augustus Reykjavik Jazz Festival (website).
3e weekend augustus Zowel de Marathon als Reykjavik Cultural Night (website) een evenement met veel activiteiten in museums en op straat en met als afsluiting een groot vuurwerk in de haven.
Begin oktober Reykjavik Film Festival (website).
9 oktober De Imagine Peace Tower op Videy Island wordt ontstoken op de geboortedag van John Lennon
1 december Onafhankelijkheidsdag: In 1918 werd IJsland op deze dag officieel onafhankelijk verklaard
21 december De korste dag van het jaar met slechts iets meer dan 3 uur daglicht
25 december Kerst, vooral gevierd in huiselijke kring
31 december Oudejaarsavond, traditioneel gevierd met veel vuurwerk

9. Hoeveel dagen vakantie in Reykjavik?

Een veelgestelde vraag is hoeveel dagen wij adviseren om uit te trekken voor een bezoek aan Reykjavik. Om de belangrijkste bezienswaardigheden van Reykjavik te kunnen bezoeken is het bij een rondreis door IJsland in elk geval aanbevolen minstens twee volle dagen door te brengen in de stad Reykjavik, daarin kunt u al een goed beeld van de hoofdstad vormen. Wanneer u Reykjavik kiest als enige bestemming (een stedentrip) dan raden wij u bovenop deze twee dagen zeker aan om drie of vier extra dagen toe te voegen om excursies te gaan maken in de prachtige omgeving van Reykjavik. De hoofdstad is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor dagtochten naar bijvoorbeeld de Gouden Cirkel, het prachtige zuidelijke deel van het eiland, de Blue Lagoon of voor een bezoek aan schiereiland Snæfellsnes. In dit artikel leest u meer over de 12 beste excursies vanaf Reykjavik.

Meer excursies vanaf Reykjavik

10. Tips voor IJsland bezoeken met een (huur)auto

Wilt u vanaf Reykjavik meer van IJsland ontdekken met een huurauto? Dan kunt u het beste een auto huren op het vliegveld van Reykjavik. Wij hebben hele positieve ervaringen met autoverhuur op het vliegveld via Easyterra. Vergelijk eenvoudig verschillende verhuurbedrijven via onderstaande zoekmachine, zodat je de meest voordelige prijs kunt vinden:

Handige tips voor het rijden in IJsland

 • Het weer in IJsland kan zeer extreem zijn, mede door de enorme windstoten en de sneeuwval. Wanneer u met een auto gaat rondrijden is het verstandig de 'Safe Travel App' via safetravel.is te downloaden. Via de app krijg u actuele informatie over de toestand van wegen, weeralarmen en handige tips om veilig met de auto door IJsland rond te reizen. Een andere nuttige website over de road conditions is road.is.
 • In IJsland is het verplicht dat uw autolichten altijd aan staan tijden het rijden.
 • Pas op voor loslopende schapen langs of op de weg, deze hebben op veel plekken in IJsland volledige vrijheid gekregen om te grazen.
 • Een korte samenvatting van de belangrijkste verkeersregels vindt u in deze flyer.
 • Bekijk ook eens onderstaande leuke video 'Driving with Elfis' met reistips over het rijden in IJsland:

 

Vakantie IJsland Tips
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in IJsland gehad door de goede reistips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Reykjavik."